miercuri, 25 noiembrie 2009

Preoţie până la mucenicie




Danil Syssoev, un preot ortodox rus, critic al Islamismului, al sectelor şi al naţionaliştilor, a fost împuşcat, ieri, în biserica sa din Moscova. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca asasinatul să fi avut loc din cauza convingerilor religioase ale preotului, a declarat un reprezentant al Comisiei de anchetă.

Un bărbat cu o mască chirugicală pe faţă a intrat în biserica Sfântul Toma şi a tras patru focuri de armă în preotul Danil Syssoev (35 de ani) şi în alţi oameni ai bisericii, a declarat o sursă judiciară, citată de agenţia Interfax, informează Mediafax.

"Preotul a murit în drum spre spital", a spus sursa citată, care a adăugat că ajutorul clericului este internat şi se află în stare stabilă.(Jurnalul national)

Luni, 23 noiembrie 2009, s-a săvârşit slujba de înmormântare a părintelui Daniil Sâsoev, la care a participat Arhiepiscopul Arsenie de Istra.

La slujba de înmormântare a părintelui Daniil au participat mulţi preoţi, dar şi sute de oameni care au venit să-şi ia rămas-bun de la părintele Daniil, dar pentru că nu au încăput în biserică, s-au rugat în afara ei.

Conform unei agenţii de ştiri, cei mai mulţi credincioşi au mers de la staţia de metrou până la biserică ţinând în mâini flori, icoane şi cântând imne pascale.

Spre sfârşitul slujbei de înmormântare, la biserică a ajuns şi Sanctitatea Sa, Patriarhul Kiril al Moscovei, care a săvârşit un trisaghion pentru părintele Daniil şi imediat după aceea preotul a fost îngropat în cimitirul Kunţevo.

Întâistătătorul bisericii Sfintei Muceniţe Tatiana din cadrul Universităţii de stat din Moscova, profesorul Academiei de Teologie din Moscova, protoiereul Maxim Kozlov, crede că părintele Daniil Sâsoev a murit ca mucenic pentru Hristos şi prin moartea sa îi cheamă pe toţi oamenii să nu fie indiferenţi.

„Sunt încredinţat că cel mai important lucru pentru care se cuvine să păstrăm memoria noastră plină de recunoştinţă faţă de părintele Daniil, şi care într-un fel este ca o pentru noi, este neindiferenţa sa – a declarat părintele Maxim.Domnul nu îşi alege martirii la întâmplare, iar noi ca creştini nu trebuie să ne îndoim de lucrul acesta”.


Surse: fraţii de pe Război întru Cuvânt si Jurnalul National



3 comentarii:

  1. Asasinarea sa, intr-o tara preponderent ortodoxa, ar trebui sa ne dea de gandit. Trebuiesc luate masuri pentru stavilirea islamismului si a sectelor in tarile noastre ortodoxe. Mai multa vehementa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Autobiografia, Scrisoarea Iuliei Sisoev, soţia preotului Daniil Sisoev, asasinat la Moscova pe 20 noiembrie 2009
    http://iuliana-koinonia.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Da am citit. Greu de crezut pentru lumea dea azi ce curaj si hotarare avea par. Daniel, si ce incredere in Hristos si Maica Sa, cu toate ca stia ca va sfarsi de tanar nu a deznadajduit ci si-a incredintat pe cei dragi Maicii Domului.
    Noi cand ne mai aducem aminte de pronia Cereasca? Si sa nu facem totul dupa cum ne taie capul?

    RăspundețiȘtergere

spunea