marți, 16 iunie 2009

Dan Puric la Oradea



15 iunie 2009, Casa de cultură Oradea







Ieri, 15 iunie spre seară, am avut parte de un "duş" revitalizant şi răcoritor pricinuit de întâlnirea cu maestrul Dan Puric. Contestat mai nou de unii, Dan Puric a venit la Oradea şi în acest an, pentru a face ceea ce de obicei ar trebui să facă alţii, adică a lega cultura, intelectualitatea, tinerii, arta de coloana vertebrală a neamului nostru care e Biserica, cum spunea el să măture cărarea spre biserică, spre Hristos. Şi face acest lucru conştient de dezastrul total în care ne complacem azi şi totodată cu o forţă mărturisitoare fără ocolişuri şi fără compromisuri, tăind pe viu acolo unde rana puroiază şi doare cel mai tare adică in conştiinţele şi sufletele îmbătate de iluzii şi autosuficienţă a celor ce îl ascultă.

"Nu am venit să vă promit măriri de salarii şi nici măriri de alocaţii sau pensii, ci am venit la Oradea ca să vă aduc aminte de sufletele dumneavoastră frumoase”

Sala plină până la refuz, încât mulţii dintre noi am ocupat scările şi intervalele dintre scaune, a fost dovada că românii au dat glas frumosului din ei după cum spunea oaspetele nostru; că neamul acesta nu e pierdut definitiv şi iremediabil; că oamenii caută să se mai scuture de povarara grea de imbecilizare şi îndobitocire la care sunt supuşi prin tot ceea ce văd şi trăiesc în ţara aceasta. Audienţa diversă ca intelect, vârstă, ideologie, etnie şi chiar confesională, s-a arătat electrizată de mărturia autentică, de sinceritatea, de naturaleţea omului frumos care le vorbea şi care şi-a atins scopul acela de a-i face pe cei prezenţi să descopere în ei înşişi frumuseţea adevărată dată de Dumnezeu.

Oradenii au primit cu bucurie cartea " Despre omul frumos"-ultima apariţie editorială semnată Dan Puric, dar şi o inedită lucrare a Părintelui Ioan Alexandru Mizgan, " Demnitatea Mărturisirii- Dan Puric în Ţara Crişurilor" o suită de dialoguri dintre Părintele Ioan şi Dan Puric unele apărute în ziarele locale şi regionale, altele reproduse în premieră dar care ne arată după cum spune autorul pe "actorul lui Hristos" , "un mărturisitor al Ortodoxiei", pe care "o apără, o descoperă celor care nu le-au căzut încă solzii de pe ochi... şi face lucrul acesta "cu multă însufleţire, cu demnitate şi discernământ duhovnicesc"...Sper că preoţii şi profesorii şi toţi cei prezenţi şi-au însuşit modelul de mărturisire iar delatorilor şi defăimătorilor le spunem ...nimic

2 comentarii:

  1. Aveti dreptate. Daca am avea preoti care sa se daruiasca misiunii ce le-a fost incredintata, precum o face actorul Dan Puric, atunci neamul acesta ar fi sus, sus... Dar atata timp cat preotii nostri lasa misiunea pe locul doi... Preotii nu merg catre om..., cum o face, iata, acest om, mirean. Preotii, din pacate, isi inteleg misiunea ca fiind limitata la slujba si predica de duminica, si unii fac aceasta foarte bine, dar, din pacate peste saptamana uita de turma lor. Unii, chiar merg in parohii doar duminica si in rest isi vad de binele lor, socotind toata activitatea in botezuri, inmormantari si alte servicii divine, o predica duminicala si atat. Din pacate, noi mirenii, gasim mai multe modele printre noi, dacat printre preoti. Pacat. Va felicit pentru blog - macar noi sa facem ceva, daca ei tac... Bogdan I.

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc mult, pentru comment,pentru aprecieri, incerc prin blog sa umplu un gol asa cun pot mai bine. tocmai ca ma simt vizat de remarcile realiste ale dvs, preot fiind, caut sa compensez aici in spatiul acesta usor accesibil tinerilor care lipsesc cu desavarsire din mica mea parohie.
    Doamne da bine

    RăspundețiȘtergere

spunea