vineri, 21 august 2009

La Aghios Dimitrios


Recent am revenit în ţară după o vacanţă petrecută pe ţârmul plin de istorie al Mării Egee, impresionat de frumuseţea pen. Chalkidiki dar mult mai adânc marcat de întâlnirea cu uitatul protector al Thessalonikului, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
Ca multe alte spaţii ortodoxe, Grecia, se află în febra unor mari transformări în care modifică ontologic acest neam, oarecând mândru de identitatea sa creştină. (ops! deja vu)

NU SE POATE EXPRIMA în cuvinte măreţia şi mireasma Sfântului care mereu dăruieşte celor ce vin la închinare, câte un mic "dar".

Păcat doar că, au ascuns biserica sa între blocurile sufocante , au pus steaguri U.E. sau UNESCO şi transformă izvorul de har şi binecuvântare în atracţie turistică. Pe această linie am simţit şi magazinul de obiecte bisericeşti din incinta catedralei Sfântului care la preţuri europene, vindea de toate: bani să iasă!

Cineva îmi spunea chiar că, in urmă cu ceva vreme, grecii "inventivi" primind în dar mirul de mare preţ de la preoţi, il vindeau apoi turiştilor, care după cum am văzut anul acesta, erau şi asiatici-necreştini aşadar, ş.a.m.d. Multă vreme, Sfintele Moaste nu au mai izvorât Mirul binemirositor.

Astfel , focarele de sfinţenie ale ortodoxiei devin obiective turistice producătoare de bani şi nu locuri de închinare de rugăciune unde Harul şi Darul lui Hristos să se reverse.
Oricum nimic din toate aceste transformări şi impresii negative sa le zic, nu au putut să ne umbrească bucuria întâlnirii cu Marele Dimitrios mucenicul lui Hristos, ocrotitorul Thessalonikului

"Slavă lui Dumnezeu întru Sfinţii Lui!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

spunea